Staňte se členem

LGBT Friendly Employer 2019

Ceny LGBT Friendly Employer oceňují, motivují a zviditelňují zaměstnavatele, kteří zavádějí opatření směřující k lepší inkluzi LGBT zaměstnanců/kyň v České republice. Hodnocen je strategický přístup k této oblasti, konkrétní projekty a nástroje podporující inkluzi LGBT zaměstnanců/kyň i to, jakým způsobem je téma podporováno nejvyšším vedením a komunikováno jak interně, tak navenek.

1. místo: Vodafone

Porota ocenila celkovou komplexní strategii společnosti, speciální důraz na potřeby LGBT osob v rámci dalších aktivit diverzity a HR, lokální implementaci globální strategie, aktivní zapojení vedení společnosti i samotných zaměstnanců. Vodafone také může sloužit jako příklad ostatním v oblasti nastavení benefitů pro LGBT osoby a interní a externí komunikaci. Společnost se aktivně i finančně zapojuje do podpory neziskových projektů ve prospěch gayů a leseb i mimo firmu, jako je poradna S barvou ven a další. Aktivity firma podporuje i mimo Prahu, například pořádání osvětových přednášek, zapojení do sběru podpisů pro kampaň Jsme fér. 

2. místo: Accenture

Porota ocenila společnost Accenture za to, že velmi proaktivně přistoupila k problematice sladění benefitů a podmínek pro LGBT kolegy a kolegyně. Za podpory zaměstnanců i nejvyššího vedení firma nastartovala aktivity a projekty napomáhající vytváření prostředí, které je přátelské k LGBT osobám. Téma proaktivně podporuje generální ředitel české pobočky Accenture a další manažeři. Firma podpořila sdílení praxe mezi zaměstnavateli v rámci Pride Business Fora. Zaměstnanci se mohou aktivně zapojit do akcí interní skupiny Pride at Accenture. Většina členů českého vedení Accenture je oficiálně interně registrovaná jako tzv. LGBT Allies a svoji podporu LGBT inkluze vyjadřují i používáním duhových šňůrek u svých vstupních karet.

3. místo: ExxonMobil

Firma je proaktivní v podpoře potřeb zaměstnanců v nejrůznějších situacích. Porota také ocenila, že kromě aktivní zaměstnanecké skupiny se v loňském roce podařilo zavést „transgender guidelines”, určené přímo pro osoby podstupující změnu pohlaví. Firma podporuje stejnými benefity všechny zaměstnance a zohledňuje také potřeby LGBT skupiny. Aktivně se zapojuje nejvyšší vedení a CEO firmy. Zaměstnanci sami, s podporou firmy, organizují nejrůznější aktivity. Účastní se běhu Fun & Run, realizují charitativní „Bake & Sale”, kdy výtěžek věnují Domu světla. Pro zapojené zaměstnance organizuje firma interní kampaně za toleranci a připravila Newsletter pro členy a členky skupiny, ve které jsou zapojeni zaměstnanci bez ohledu na svou sexuální orientaci.

Speciální ceny

Employee driven initiatives 2019: ExxonMobil

Porota ocenila aktivitu samotných zaměstnanců v oblasti LGBT. V rámci zaměstnanecké skupiny Pride Comittee organizují zaměstnanci, s podporou firmy, přednášky (na témata jako LGBT rodiny, manželství pro všechny, předsudky), zapojení do akcí a kampaní s LGBT tématikou. Do skupiny a aktivit se zapojují všichni zaměstnanci bez ohledu na sexuální orientaci. 

Skokan roku 2019: innogy

Tématu diverzity a inkluze se innogy věnuje již delší dobu. V rámci Charty diverzity podporuje všechny skupiny. V roce 2018 se firma intenzivně pustila i do tématu LGBT. Uspořádala diskuse pro zaměstnance v Praze a Brně, spustila zaměstnaneckou skupinu all innogy LGBT platform, zaměstnancům nabízí možnosti zapojení do aktivit jako je například běh Fun & Run. Zásadním krokem bylo také zhodnocení poskytovaných benefitů a jejich sladění zohledňující LGBT kolegy a kolegyně i v kolektivní smlouvě. Innogy je jednou z prvních výrobních firem, která se oblasti LGBT aktivně věnuje. I to ve svém hodnocení zohlednila porota, když ocenila posun firmy v loňském roce. 

LGBT Workplace Equality Heroes 2019

Tento titul získávají jednotlivci, členové a členky nejvyššího vedení společností, kteří se aktivně zasazují o rovné podmínky pro LGBT zaměstnance/kyně, a to jak ve svých společnostech, tak proaktivně i v dalších iniciativách. 

Deset kandidátů bylo zařazeno na shortlist, pět top kandidátů a kandidátek převzalo ocenění:

Martin Hausenblas

Pozice: spoluzakladatel a člen Dozorčí rady
Firma: Adler International

​Martin otevřeně podporuje LGBT rovnost a je inspirací pro další podnikatele. Jako majitel firmy je ambasadorem diverzity a tolerance. Ve svých firmách podnítil zapojení do veřejných iniciativ podporujících LGBT. Například Liftago se stalo partnerem festivalu Prague Pride nebo Adler partnerem běhu proti homofobii Fun and Run. V loňském roce se účastnil diskuze v Zastoupení EU v České republice s komisařkou Věrou Jourovou o potřebné spolupráci mezi firmami a veřejnou sférou. 

Roman Kocián

Pozice: majitel a CEO
Firma: Primeros

​Roman je dlouhodobým podporovatelem LGBT rovnosti. Jeho firma podporuje mnohé neziskové iniciativy zaměřené na LGBT komunitu, zejména aktivity České společnosti AIDS pomoc a Prague Pride. Roman několikrát vystupoval jako mluvčí na Pride Business Foru. V loňském roce osobně podpořil kampaň Jsme fér a k zapojení vede i svůj tým. Roman je příkladem leadera, který se nebojí využít téma LGBT i v externí komunikaci a marketingu firmy. 

Christian Noll

Pozice: General Manager, GTS
Firma: IBM Central and Eastern Europe

​Christian osobně inicioval, koordinoval a doručil dopis premiéru Babišovi, ve kterém IBM a další firmy podpořily návrh na legislativní zakotvení manželství pro gay a lesbické páry v České republice. Zároveň uspořádal tiskovou konferenci ve spolupráci se Jsme fér a společností Vodafone, kde tento důležitý krok společně propagovali do hlavních médií. Již několik let Christian aktivně prosazuje práva LGBT lidí, účastní se Pride Business Fora a souvisejících aktivit. Jako dobrovolník podporuje neziskové organizace v České republice.

Alena Sochorová

Pozice: Enterprise Commercial Lead
Firma: Microsoft Czech Republic & Slovakia Central and Eastern Europe

Alena je příkladem dlouhodobé angažovanosti v diverzitě i LGBT rovnosti v práci. Již ve svém předchozím působení, ve společnosti Accenture, se jako ally a členka nejvyššího vedení zasadila ve prospěch zviditelnění tématu a zapojení dalších manažerů. Tuto svou angažovanost přenesla i do společnosti Microsoft. Osobně se zavázala za společnost v rámci iniciativy Pride Business Forum a motivuje také další členy a členky vedení firmy. Pravidelně jí potkáte, jak s kolegy, tak se synem, na průvodu Prague Pride.

Edita Šilhánová

Pozice: Legal & Corporate Affairs Director CZ, SK, HU
Firma: Pivovary Staropramen

​Edita se zasadila o to, že Staropramen, jako jedna z prvních firem v České republice, veřejně podpořila festival Prague Pride. I přes mnohé překvapené a negativní reakce ze strany veřejnosti a tradičních fanoušků piva, ustála tuto podporu a firma tak inspirovala mnohé další k podpoře tématu. Edita se pravidelně účastní akcí Pride Business Fora a její angažovanost je vlaštovkou mezi průmyslovými podniky u nás.

Slavnostní vyhlášení oceněných proběhlo ve čtvrtek 20. června 2019 za přítomnosti amerického velvyslance Stephena B. Kinga v jeho rezidenci.